Novice LAS PDL 2020

NOVA DOLOČILA UREDBE O IZVAJANJU LOKALNEGA RAZVOJA, KI GA VODI SKUPNOST

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v petek, 30. oktobra 2020, v Uradnem listu, številka 157/2020, objavilo Uredbo o spremembah in dopolnitvah uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (CLLD), v programskem obdobju 2014–2020.
S spremembo uredbe se dodaja možnost ...

KAKO SMO SPOZNAVALI IN UPORABILI ZELIŠČA

Projektni partnerji  počasi zaključujejo operacijo Celovita (upo)raba ekološke sivke - Oaza sivke, ki je bila uspešna na Javnem pozivu LAS Pri dobrih ljudeh  v letu 2019 v okviru Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Kratek povzetek projekta je zajet v dokumentarnem ...

POSNETEK INFO DELAVNICE

V torek, 27. 10. 2020 smo skupaj z LRF za Pomurje organizirali spletno informativno delavnico o aktualnem razpisu LAS Pri dobrih ljudeh 2020. Posnetek info delavnice si lahko ogledate na sledeči povezavi:
https://www.lrf-pomurje.si/posnetek-info-delavnice-las-pri-dobrih-ljudeh/

Vabljeni k ogledu!

ZOB - Zelena oaza Beltinec

 

 

Vodilni partner operacije

 


Zavod za raziskovanje in razvijanje alternativnih praks so.p, Beltinci

Prekmurska ulica 10, 9231 Beltinci

 

 

 

Partnerji operacije

 

 

Občina Beltinci

Mladinska ulica 2,  9231 Beltinci

 

EKO podeželje z.o.o. Zadruga za razvoj ekološkega kmetijstva in podeželja

Prekmurska ulica 17, 9231 Beltinci

 

 

 

Tematsko področje ukrepanja

 

 

Ustvarjenje novih delovnih mest

 

 

 

Ukrep po SLR

 

 

Razvoj (socialnega) podjetništva, kakovostne ponudbe lokalnih proizvodov in storitev, spodbujanje povezovanja med razvojnimi partnerji ter izboljšanje znanj podjetniškega kakor tudi kmetijskega sektorja

 

 

 

Specifični cilj

 

 

Povečati podjetniške aktivnosti in spodbuditi inovativna partnerstva ter tako ustvariti pogoje za nova (zelena) delovna mesta, nove lokalne produkte in storitve

 

 

 

Namen operacije

 

 

Vodilni partner operacije želi skupaj z Občino Beltinci ter s strokovno pomočjo projektnih partnerjev, nevladnih organizacij ter eko-kmetovalcev vzpostaviti  potrebno infrastrukturo in kader, s katerima bo spodbudil zagotavljanje zdrave in domače hrane javnim zavodom ter obenem podprl lokalne pridelovalce in predelovalce hrane.

 

Z izobraževalnimi aktivnostmi želi z operacijo prispevati tudi k boljšemu poznavanju klimatskih, družbenih in okoljskih specifik pokrajine ter njihovega pomena pri načrtovanju trajnostnega gospodarjenja v lokalni in globalni perspektivi in s tem, poleg splošnega dviga ozaveščenosti prebivalcev, prispevati tudi k izboljšanju znanj znotraj kmetijskega in podjetniškega sektorja. Z izvajanjem izobraževalnih dejavnosti želi prispevati k informiranju o pomenu povezovanja ponudnikov ter k samemu povezovanju ponudnikov in (potencialnih) porabnikov lokalne in ekološko pridelane hrane po celotnem območju LAS.

 

S spodbujenim povezovanjem med razvojnimi partnerji želi prispevati k razvoju socialnega podjetništva, z vzpostavitvijo urejenih prostorov za skladiščenje pridelkov pa tudi k povečanju kakovostne ponudbe lokalnih proizvodov pod enotno blagovno znamko. Vzpostavljeni ekološki skladiščno - prodajni center bo še posebej dobrodošel za male kmetije, ki so pogosto tudi proizvajalke najkakovostnejših kmetijskih produktov, ampak jih zaradi infrastrukturnih in zakonskih omejitev same niso sposobne predelati in prodati.

 

ZOB - Zelena oaza Beltinec, ki bo vzpostavljena v okviru operacije, bo s svojim izobraževalnim delom in  povezovanjem prispevala k razvoju socialnega podjetništva ter profesionalizaciji strokovnih nevladnih organizacij, katerih delo je ključnega pomena pri informiranju in neformalnem izobraževanju prebivalstva o lastnem okolju in družbi. S tem pa bo operacija prebivalstvu in ostalim nevladnim organizacijam približala področja, katerih razumevanje je potrebno pri načrtovanju trajnostnega gospodarjenja v regiji.

 

Tako bo operacija poleg novih storitev in produktov prispevala tudi k vzpostavljanju dodatnih zelenih delovnih mest in nadaljnjemu razvoju področja, saj je za reševanje aktualnih problematik potrebno njihovo nenehno raziskovanje in iskanje ustreznih podlag razvoja, ki so vzdržne za okolje in bodo družbi dolgoročno prinašale dobrobit. Delo v smeri zagotavljanja prehranske varnosti območja na podlagi trajnostnega gospodarjenja z naravnimi viri in socialne ekonomije je eden izmed ciljev operacije, kateremu so podvržene vse aktivnosti v okviru operacije.

 

 

 

Cilji operacije

 

 

  • s pomočjo inovativnih partnerstev adaptirati objekt nekdanje Vrtnarije v Beltincih za namen spodbujanja ekološkega kmetijstva in lokalne oskrbe javnih zavodov z ekološkimi pridelki in izdelki;
  • prispevati k boljšemu poznavanje pomena trajnostnega gospodarjenja, prepoznavnosti socialnega podjetništva in izboljšanju znanj kmetijskega ter podjetniškega sektorja;
  • s pomočjo povezovanja ustvariti nove lokalne produkte.

 

 

 

Rezultati operacije

 

 

  • v okviru operacije ZOB bo na območju LAS Pri dobrih ljudeh nastalo eno inovativno novo partnerstvo v kratkih dobavnih verigah;
  • okviru operacije ZOB bo na območju LAS Pri dobrih ljudeh obnovljen in adaptiran večnamenski objekt z novo vsebino;
  • v okviru operacije ZOB bo na območju LAS Pri dobrih ljudeh izvedenih 6 izobraževalnih vsebin;
  • v okviru operacije ZOB bo na območju LAS Pri dobrih ljudeh vzpostavljena nova blagovna znamka.

 

 

 

Obdobje izvajanja operacije

 

6. 1. 2020

30. 4. 2020

 

 

 

 

Celotna vrednost operacije v EUR

 

Znesek sofinanciranja v EUR

 

47.208,27

 

23. 191, 87

 

 

 

Kontakt

 

Tomaž Rous

E: lord.rt@gmail.com

 

T: 040 353 640

 

 

 
 

 

 

Izvedba aktivnosti operacije do julija 2020

 

 

A1: Vzpostavitev Zelene oaze Beltinec (ZOB)

 

 

V okviru te aktivnosti je partner pri operaciji, občina Beltinci, izvedla investicijsko -  vzdrževalna dela  na objektu nekdanje Vrtnarije v Beltincih za namen spodbujanja ekološekga kmetijstva in lokalne oskrbe javnih zavodov z ekološkimi pridelki in izdelki.

 

KONTAKT


VODILNI PARTNER:
DRUŠTVO ZA TRAJNOST VIROV SI. ENERGIJA
Renkovci 8
9224 Turnišče

T: 02 53 81 663
E: info@las-pdl.si
 

 POVEZAVE


LAS Pri dobrih ljudeh 2007-2013
www.las-mestoinvas.si/
www.lastovica.si/
www.las-srceslovenije.si/
www.las-stik.si/
www.lasdobrozanas.si/
www.lasnotranjska.si/
www.las-vobjemusonca.si/
www.las-posavje.si/

PRIJAVA NA E-NOVICE


Želite prejemati novice o naših aktualnih projektih?

Prijavite se na prejemanje e-novic >
Za vsebino je odgovorna LAS Pri dobrih ljudeh 2020, ki jo zastopa vodilni partner Društvo SI.ENERGIJA. Organ upravljanja za izvajanje PRP RS za obdobje 2014-2020 je MKGP.
       
                 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke